Detayları ile Bebek Örgü Modelleri Videolu Anlatımları



Sizler için bugüne kadar detaylı olarak anlattığım videolu örgü bebek modellerini bir araya topladım. Modelleri başlıklar altınca topladım. He modelin anlatımı ve resimlerinden sonra videolu anlatımlarını görebilirsiniz.

1- EN ŞIK KIZ ÇOCUK MANTOSU

Kız çocukları için çok şık manto ördüm. 2-3 yaş kız çocukları için uygundur. Eğer hırka gibi giyerse 4 yaş çocuklara da olabilir. 3 tane nako elit baby ip kullandım ve 3,5 numara şiş kullandım.

Ön parçalarını 60 ilmekle başladım. Kollar ise 52 ilmekle, arka parça ise 103 ilmekle başlanarak örüldü. Örgünün başlangıcında iki sıra haroşa yaptım. Sonra karnıbahar modelini uyguladım. Aralara ikişer sıra haroşa yaparak devam ettim.

Hazırladığım mantonun başlangıcını bu şekilde ördükten sonra üst beden kısmını düz ördüm. Sonra roba bölümüne geçerken önlerde iki tane arkada 4 tane pile yaptım. Böylece hem ilmek azaltıp hemde şekil vermiş oldum.

Yakayı da aynı arka parça gibi başladım ve üç model yapıp kestim. Hırkanın arkasına 20 ilmekle başladığım fiyongu diktim.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

2- FARE DİŞİ KIZ ÇOCUK YELEĞİ

Çok severek hazırladığım fare dişi kız çocuk yeleği yapımının tüm detaylarını vererek kolayca yapmanızı sağlayacağım. Yeleğin yapımında kullandığım modeli diğer örgülerde mutlaka kullanmalısınız.

Yelek 2-3 yaş çocuklara uygun olacaktır. Yaklaşık 2 adet nako elit baby ip ve 3,5 numara şiş kulladım. 4 numara şiş ile yelek 3-3,5 yaşa uygun olacaktır. Eğer 3 numara şişle yaparsanız bu defa 1,5-2 yaşa uygun olacaktır.

Ön parçalarını 35 ilmekle başladım ve ön patları için lastik kullanmadım. İlk sırayı bir düz bir ters ördüm. Model arka yüzde kuruluyor. Ters ilmekler aynen örülürken düz ilmekler ise ipi şişe dolayıp örmeden atlatmalısınız.

Tekrar ön yüze geçince düz ilmekleri ters örüp ipi dolayıp aynı şekilde örmeden atlanan ilmekler örmeden atlanacak. Arka tarafta ise örmeden atlanan ilmekler önden girilerek düz örülecek yanındaki ilmekler ise ters örülerek devam edilecek.

Arka parçayı ise 70 ilmekle başladım. Yeleğin alt kısmını fare dişi modelini 27 tane koyarak ördüm. Üst kısmını ise haroşa olarak ördüm. Bu modelde düğme kullanmadım.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

3- HEM ÇOK KOLAY HEM DE ÇOK GÜZEL KIZ BEBEK YELEĞİ

Sevgili hanımlar çok istek alan ama bir türlü vakit bulamadığım hem çok hemde çok kolay bebek yeleği modelini anlatacağım… Model 1-1,5 yaş kız çocuklarına uygun olacaktır. 1 tane ip yelek için yeterli oldu ama patik için ikinci ipe başladım.

Arka parçayı 100 ilmekle başladım. Bir sıra haroşa örüp örgünün her iki kenarındaki dokuzuncu ilmek düz olarak örülecek. Örgünün diğer kısımları haroşa olarak devam edecek. Örgünün sadece ön yüzünde iki kenarında birer ilmek kesilerek eksiltilecek. Bir sıra ara verilip tekrar iki kenardan birer ilmek kesilecek.

52 ilmek kalıncaya kadar kesme işlemi devam edecek. Yeleğin arka parçası 82 haroşa sırası yapılacak. Ön parça ise 45 ilmekle başlanıp aynı arka parça gibi iki kenarına düz ilmek konulacak. Kenar dikiş kısmına gelen yerde ilmek kesilerek devam edin. 18 ilmek kalıncaya kadar kesme işlemi devam edecek.

Ön parça 87 haroşa sırası örülecek. Ön parçalar arka parçaya göre daha uzun örülecek. Böylece arka boyun oyuntu suna gerek kalmayacak. Son olarak yeleği dikip bütün kenarlarını iki sıra örümcek yaparak tamamlıyoruz.

Yeleğin birde patiği var. Patik modelinin anlatımını yarın yapmayı düşünüyorum. Yeleği 3 numara şiş ile ördüm. 3,5 numara şişle 2 yaşa kadar uygun olacaktır. 4 numara şişle 2,5 yaşa uygun olacaktır. Etol şal modeli olarak kullanabileceğiniz bir model istiyorsanız anlatımın yaptığım kolay örgü anlatımını inceleyebilirsiniz. Yapanlara kolay gelsin…

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

4- YAKADAN BAŞLAMALI İNCİLİ KIZ ÇOCUK HIRKASI

Hırkanın yapımında 2 adet ip ve 3 numara şiş kullandım.Hırkanın robasın da kol kısımlarına ajurlu model konulurken diğer kısımları düz olarak örülecek. Beden kısmına geçince bu defa kol kısımları düz örülürken beden kısmı modelli örülecek.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

5- KABARTMALI ÇİZGİLİ ROBALI BEBEK YELEĞİ

90 ilmekle başlayıp 5 sıra haroşa yaptım. Sonra 19 ilmeği düz ör bir dola bir düz ör sonra 9 ilmek kola parçası bir dola bir düz bir dola 30 ilmek arka parça olarak örmeye devam edin. Bir dola bir düz ör bir dola 9 ilmek diğer kol bir dola bir düz bir dola 19 ilmek olarak ördüm.

Arkadan ilmekleri ters olarak örün. Yaka kısmını dönerek yuvarladım. Bu yuvarlamayı yapmak için kol ayırma yerindeki artırmadan sonraki iki ilmeği örüp geri dönün. Ön parçayı örmeden bu şekilde her defasında iki ilmek örüp geri dönün. Yelek 1-1,5 yaşa uygundur.

Daha büyük yapmak için başlangıç sayısını artırmayın. Bedenin ayırma yerindeki artırmalardan istediğiniz büyüklüğe gelene kadar örebilirsiniz.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

6- DİLİMLİ ROBALI BEBEK YELEĞİ

Takım olarak ördüğüm bu model 6 taneden biraz fazla ip gitti. 3 numara şiş kullandım.1-2 yaş için uygun büyüklükte oldu. Eğer kalın şiş ve kalın ip kullanırsanız ölçüleriniz değişecektir.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

 

7- DİLİMLİ ROBALI BEBEK HIRKASI

Hırka 1-2 yaş için uygundur. 3 numara şiş kullandım. 2 tane yumak ip gitti. Takımın tamamına 6,5 yumak ip yeterli oluyor.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

8- DONDURMALI BEBEK YELEĞİ

Benim hazırladığım yelek 1 yaşa uygun büyüklüktedir. Bir taneden biraz fazla ip gitti ve 3 numara şiş kullandım.Ön parçayı 45 ilmekle başlayıp 6 sıra haroşa ördüm.

Sonra iki kenarda 7 ilmek lastik olarak haroşa orta kısımda ise düz olarak devam ettim. Ön lastik 53 sıra olunca roba kısmında ilmek kestim. 4 ilmeği bir arada toplayarak bunu 6 defa tekrarladım. 24 ilmeği kesince geriye kalan 21 ilmeği haroşa olarak devam ettim.

Arka parçayı ise 90 ilmekle başlayıp 6 sıra haroşa ördüm. Her iki kenara 7 ilmek lastik koydum ve orta kısmını düz ördüm. Roba kısmına gelince aynı şekilde ilmek kestim. Geriye kalan ilmekleri 32 sıra haroşa olarak ördüm keserek bitirdim. Üzerine 18 ilmekle başlayıp 22 sıra haroşa ördüğüm parçayı dikerek süs şeklinde cep yaptım.

Dondurmaları ise 3 ilmekle başlayıp her iki kenardan ilmek artırarak devam ettim. Sonra aynı şekilde ilmekleri keserek bitirdim. Kenarlarından teyel şeklinde diktiğim topları büzerek şekillendirip diktim. Külahı ise 2 ilmekle başlayıp bir kenarından artırarak 20 ilmeğe çıkartıp kestim.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

9- 0-3 AY YENİ DOĞAN ERKEK BEBEK YELEĞİ 

3 numara şiş kullandığım bu yeleğin arka kısmını tamamen yalancı pirinç olarak yaptım. 70 ilmekle başlayarak arka bedenin alt kısımı ördüm ve koltuk kısmına gelince yedişer ilmek keserek devam ettim.

Sonra kol kısmını ördüm ve omuz kısmına gelince yedişer yedişer iki defa keserek devam ettim ve kalan ilmekleri bir kerde keserek yaka kısmını oluşturdum. Ön kısmına gelince 35 ilmekle başladım ve ön lastik kısmına 3 ilmek haroşa koydum.

Yalancı selanik kıvrılan bir örgü olduğu için kenar kısımlarına haroşa yaptım. Ön parçalardan aynı şekilde 7 ilmek koltuk kesin. Koltuk ile aynı zamanda yaka kesimine de başlayın. Ön kısımlarının ortasına burgu koydum.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

10- ROBALI KELEBEKLİ BEBEK HIRKA

Hırka 2-2,5 yaşa uygundur. 3 numara şiş ve 3 yumak bebe ipi kullandım. Yaka ve kol ağızlarını saten kurdele ile süsledim. Yaka ve etek ucu lastiklerinde tırtıklı lastik uyguladım. Çok şık bir model oldu.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

11- SONBAHAR YAPRAKLARI BEBEK HIRKASI

Hırkaya yaka kısmından başlanarak düz örülüyor ve bir dola bir kes şeklinde tırtıklı kısmı oluşturuluyor. Beden kısmını iki sıra haroşa iki sıra düz olarak örmeyi tercih ettim. Bu şekilde sade ve robayı öne çıkaran bir model oldu. 6-12 ay bebeklere uygun büyüklükte olup istenirse yaprak sırası çoğaltılabilir.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

12- YAN ÖRÜLEN DİLİMLİ BEBEK YELEĞİ

Yan örülen dilimli bebek yeleği 0-4 ay arası bebekler için uygun büyüklüktedir. 70 ilmekle başlanarak haroşa örülmektedir. Bu modelin tek püf noktası bütün ilmekler örülmüyor dönerek örülüyor.

Beden kısmında 5 sıra haroşa olunca roba kısmında 3 yaka kısmında ise 2 sıra haroşa oluyor. Dilimleri ise son 10 ilmek kalınca bir kes bir dola bir kes bir dola bir kes ve 4 ilmek haroşa ör şeklinde yapılıyor. Her yeni dilim başlangıcında 5 ilmek artırıyoruz.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

13- İNCİLİ KIZ ÇOCUK YELEĞİ

1-1,5 yaşa uygundur. Bir tane 100 gramlık bebe ipi gitti ve 3,5 numara şiş kullandım. Arka parçayı 80 ilmekle başladım 5 sıra haroşa örüp üzerini düz devam ettim. Ön parçaya iki adet yaprak modeli koydum ve bu yaprakların üzerine örgü bitince inci işledim.

Yakayı sonradan ördüm ve dikerken arasına dantel koydum. Gayet şık ve güzel her görenin beğendiği bir model oldu.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

14- 0-4 AYLIK YENİ DOĞAN BEBEK YELEĞİ

Yeni doğan yeleği 0-4 ay arası bebekler için uygun büyüklüktedir. Yaklaşık yarım yumak bebe ipi gitti ve 3 numara şiş kullandım. Yelek bütün olarak arka kısımdan başlanarak örülüyor.

60 ilmekle başladım ve haroşa ördüm sonra üzerini kenarlarda 6 ilmek haroşa diğer yerlerini ters olarak ördüm. Yeterli uzunluğa gelince yaka kısmını haroşa yaptım ve boyun için ilmek kestim. Önce ön parçanın bir tanesini sonra ikincisini ördüm.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

15- DETAYLI KIZ ÇOCUK YELEK

Model 7 ilmek aralarda iki ters ilmek olmak üzere 9 ve katlarından oluşmaktadır. Yeleğin kenarlarına haroşa yaptım. Yelekte yaka kesimi yapılmıyor. Onun yerine modelin sayıları eksiltiliyor.

Yelek bittikten sonra katmerli çiçek ile yaka kısmını süsledim. 3 numara şiş kullandım. 1 tane ip yetmedi. Sadece iki parmak kadar kısmına ikinci ipten kullandım.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

16- FIRFIRLI ROBALI BEBEK YELEĞİ

Yelek 6-12 ay arası bebekler için uygundur. 3 numara şiş kullandım. 1,5 yumak bebe ipi gitti. 70 ilmekle yakadan örmeye başladım. 4 sıra haroşa ördükten sonra 1 düz 1 dola şeklinde sıra sonuna kadar ördüm.

Arka yüzde doladığım ilmekleri düz olarak ördüm. 1 düz 1 ters şeklinde 9 sıra ördüm ve ilk başlangıçta ki işlemi tekrarladım. 4 sıra haroşa yaptıktan sonra 3 ters 1 dola 1 düz şeklinde fırfır kısmını ördüm.

Fırfır kısmını kestikten sonra alt taraftan ilmek takarak bedenini düz ördüm ve etek ucuna fırfır yaptım.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

17- YAKALI KIZ ÇOCUK YELEK

2 hatta 3 yaşa bile uygun olabilecek bir model. Benim ipim çok ince çıktı yaparken bunu göz önünde bulundurmayı unutmayın. Kalın bir iple yelek çok daha büyük olacaktır.

1,5 yumak 100 gramlık ip gitti ve 3 numara şiş kullandım. 90 ilmekle yakadan örmeye başladım. önce haroşa olarak yakayı ördüm ve sonra parçalarına ayırdım. Robayı düz ördüm aralara 3 ilmek haroşa yaptım ve haroşaların iki kenarından artırma yaptım.

Sayılar bu artırma ile büyüyor siz artıma sayılarını istediğiniz büyüklüğe göre ayarlayın. Aşağı kısıma ise üçer adet üç düz üç büz modeli koydum.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

18- İKİ RENKLİ KIZ BEBEK YELEĞİ

Yakadan Başlanan iki renkli kız bebek yeleği örerken renk geçişlerindeki püf noktalarını açıkladım. Bir yaş için uygun büyüklüktedir. 3 numara şiş kullandım. Bir tane 100 gramlık ip gitti. Roba kısmına yaprak koydum. Alt kısmını düz ördüm siz isterseniz model uygulayabilirsiniz.

Lastik yerlerini yalancı pirinç yaptım.Yeleği büyütüp küçültürken yaprak sayısını değiştirin veya yaprakların içinde yaptığımız artırmaları azaltıp çoğaltın.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

19- YAPRAK ROBALI YALANCI PİRİNÇ ROBALI BEBEK YELEĞİ

Robalı yalancı pirinç bebek hırkası yapmak için gerekli malzemeler 2 adet bebe ipi 3 numara şiş gerekli. Hırka 2 yaşa uygun büyüklükte bir hırkadır. Yakadan başlanarak örülüyor ilmek artışları yaprağın içindeki dolamalar dan yapılmaktadır.

Hırkayı büyütmek veya küçültmek için bu artan ilmekleri eksiltmeniz yada çoğaltmanız lazım. 81 ilmekle başladım 17 yaprak koydum. Yaprağın ortasında 6 sıra artırma yeri koydum.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

20- YALANCI PİRİNÇ KIZ BEBEK HIRKASI

Hırkanın ön parçasını 25 ilmekle başlayıp her ön sırada bir ilmek artırarak 43 ilmek oluncaya kadar devam ediyoruz. Daha sonra artırmadan örmeye devam ediyoruz. Kolları ise 50 ilmekle başlanıp 5 artırma yapıyoruz ve toplamda 60 ilmek oluyor. Arka parça ise 80 ilmek örülüyor.



Sponsorlu Bağlantılar


RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

21- ROBALI KAHVE ÇEKİRDEĞİ BEBEK HIRKASI

Kahve çekirdeği modelini robalı bebek hırkasında kullandım. Bir düz bir ters olarak lastik ile yakadan örmeye başladım. Lastik bitiminde kahve çekirdeği modelini koyarken her modelde bir ilmek artırdım.

İlk modelde aralarda ters ilmek yok ama daha sonra aralarda bir tane ters ilmek artırılacak. İkinci ve üçüncü derken modelin aralarında 3 tane ters ilmek olacak. 8 tane kahve çekirdeği sırası olunca örgüye 3 düz 3 ters olarak devam ediliyor.

Hırka 1,5-2 yaşa uygundur. Hırkayı büyütmek veya küçültmek için başlangıç sayılarını değiştirmelisiniz.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

22- ARABALI BEBEK HIRKASI

Anlattığım hırka 1 1,5 yaşa uygundur. Robalı örülen bir modeldir. Örgüye yakan başlıyoruz ve daha sonra roba kısmı örülüyor. 90 ilmekle başlanıp 16 sıra haroşa olarak önce yaka örülüyor ve parçalarına ayırıyoruz.

Ön parça 15 ilmek kollar 10 ilmek arka 36 ilmek aralarda birer ilmek artırma yerlerinde ilmekler var. Artırma yerleri 20 sıraya tamamlanınca önce kolları ayırıp örüyoruz daha sonra bedeni örüyoruz.

Ön lastik kısmını en son ilmek takarak örüyoruz ve arabalarını dikerek bitiriyoruz.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

23- YAKALI KUŞAKLI ŞERİTLER BEBEK YELEĞİ

Yeleğin ön kısmı 36 ilmek arka parçası 66 ilmek olarak ördüm. İlk olarak 5 sıra haroşa yaptım. Haroşanın bitiminde 9 sıra ön yüzde düz arka yüzde ters olarak ördüm.

İki sıra tekrar haroşa yaptım lastikten sonra 6 ilmeği düz ördüm. Bu şekilde haroşa çizgiler 3 tane oluncaya kadar devam ettim. Yakasını en son örgü bitince ördüm.

Ben yaka için ilmekleri kesmedim ama ilmekleri örmeden atladım. Bunu yaka için sonradan tekrar ilmek takmamak için yaptım. Yelek 6 aylık bebek için uygundur.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

24- YAKADAN BAŞLAMALI KOLAY BEBEK YELEĞİ

Örgüye yeni başlayanların çok kolay yapabileceği yakadan başlanan robalı bir yelek modeli. Yeleği ördükten sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben yeleği iki renk olarak yaptım ve üzerine tığ ile ördüğüm çiçeklerle bir ağaç görüntüsü vererek işledim.

Hiçbir süsleme yapmadan sade bir şekilde kullanabilirsiniz. Önemli olan robalı bir yeleğin nasıl yapıldığını görmeniz diğer değişiklikleri zevkinize göre yapabilirsiniz. Bu büyüklükte bir yeleğe 1 adet orta kalınlıkta bebe ipi yeterli olacaktır.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

25- İŞLEMELİ SELANİK BEBEK HIRKASI

Hırka parçalı örülen aynı zamanda yakalı bir model. İşlemeli sebebi ile kız bebeklere uygun bir örnek ama eğer işleme yapılamaz ise erkek bebekler içinde uygun olabilecek bir model.

İsteğe bağlı olarak işlemeleri değiştirebilirsiniz. Bebeğin cinsiyetine göre hırkaya araba ayıcık ve benzerlerini işleyebilirsiniz.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

26- DANTEL YAKALI BEBEK HIRKASI

Hırka 1 yaş için uygundur. Parçalı olarak örülmüştür. Sonradan örülen çiçek ve yapraklar üzerine dikilip incilerle süslenmiştir. Hırkanın daha şirin hale gelmesi için yaka kısmını fırfırlı olarak ördüm.

Yakaya uyguladığım modeli robalı bebek hırkalarında da kullanabilirsiniz. Fırfır kısmı sonradan ilmek takılarak örülüyor. Fırfır kısmını kız bebek yeleklerinin kol ve etek ucunda kullanabilirsiniz.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

27-FIRFIR ROBALI BEBEK HIRKASI

 Kız bebeklere uygun olan bu modeli fırfır kısmını yapmadan erkek bebeklere uygun hale getirebilirsiniz. 1 1,5 yaşa uygun bir büyüklüktedir. Yaka kısmı değişik bir şekilde örülmektedir. 2 adet ip gitmektedir. 3 numara şiş kullanılmıştır.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

28-HAROŞA ROBALI BEBEK YELEĞİ

Yelek 81 ilmekle başlanarak 5 sıra haroşa örülüyor. Haroşaların arasında düz olarak ördüğümüz kısımda artırma yerlerini yapıyoruz. Yeleği büyütmek istiyorsanız 4 ilmek ve katları olarak artırma yapabilirsiniz.

Yeleğin alt kısmında ise haroşalı döngüler modelini uyguladım.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

29- YENİ DOĞAN BEBEK YELEĞİ

Yeleğin ön parçası 50 ilmekle başlanıp önce lastik kısmını oluşturan haroşayı örüyoruz. Daha sonra 8 tane haroşayı lastik olarak örüp 3 düz bir dola üç ilmek kes ve bir dolayıp üç ilmek düz ör şeklinde ön kısmın model yerini örüyoruz.

En son ördüğümüz üç tane düz ilmeğin üçüncüsünü örerken yanındaki ilmekle birlikte keserek örüyoruz. Arka yüzde bütün ilmekler aynen örülecek. Ön yüze geçince lastiği örüp 5 ilmekte düz ördükten sonra 6 ve 7. ilmeği birlikte kesiyoruz. Bu şekilde 18 ilmek keserek toplam ilmek sayısını 32 ye düşüreceğiz.

32 ilmeğe düştükten sonra 13 ilmeği haroşa olarak 4 sıra örüp 7 ilmeği keseceğiz ve böylece kol oyuntu sunu yapmış olacağız. Bunda sonra herhangi bir kesme işlemi yapmadan omuz kısmına kadar örüyoruz. Örgünün diğer ön parçasını örerken aynı işlemi sol tarafa uyguluyoruz. 68 ilmekle başlayarak arka parçasını öreceğiz.

Lastik kısmını ördükten sonra üzerini düz örgü olarak öreceğiz. Ön parçanın aynı hizasına gelince tekrar 13 ilmek haroşayı 4 sıra örerek 7 ilmeği kesip kol oyuntu sunu oluşturacağız. Ön parçaları örüp omuz kısmını kestikten sonra yaka kısmına gelince

3 ilmek keserek 5 ilmeği örmeye devam edeceğiz. Bu yaptığımız işlem örgünün arka kısmındaki boyun oyuntu sunu oluşturacak. Bir tane 100 gramlık ip fazla bile gelmektedir. 3 numara şiş tavsiye ederim.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

30- YAKALI BEBEK YELEĞİ

İsterseniz yeleğin ön kısmına işlemeler yapabilirsiniz veya hazır çiçeklerle süsleyebilirsiniz. Yeleğe 1 tane 100 gramlık bebe ipi yeterli oluyor. Kullanıla şiş kalınlığı 3 numara.

Ben şiş kalınlığını genellikle 3 numara olarak tercih ediyorum. 3 numara  şiş bebek örgülerinin yumuşak olmasını sağladığı gibi örgünün yıkanmasından sonra sarkmasını da engelliyor. Kalın şiş ile örülen örgülerin daima sarkma ihtimali vardır.

Şiş kalınlığı ne kadar ince olursa örgünüz o kadar düzgün ve net durur. Yeleğe 86 ilmekle başlanıyor ve 4 sıra haroşa örülüyor. Haroşa bitince kenarlarda 8 ilmek haroşa olarak diğer ilmekler ön yüzde düz arka yüzde ters olarak örüyoruz. Dikkat edilmesi gereken püf noktası yakayı bitirince yeleğin alt kısmı ters olacak yaka düz olacak.

Yaka dışarıya doğru kıvrıldığı için yakanın ve yeleğin yüzü aynı tarafta olmamalıdır. Yaklaşık 4 parmak kadar yakayı örüyoruz ve yeleği parçalarına ayırma yerine geliyoruz. Ön parça 18 ilmek kol 8 ilmek arka parça 30 ilmek ikinci kol 8 ilmek ve 18 ilmek ön parçayı ayırıyoruz 16 sıra artırma yapıyoruz.

Robanın bitiminde ilmekler 214 tane oluyor. Ön parça 35 ilmek örülüp 40 ilmek kol kesilecek ve 64 ilmek arka parçası örülüp 40 ilmek i,kinci kol kesilecek ve 35 ilmek diğer ön parçası örülecek.

Daha sonra gelen sırada ise kol kesimi yaptığımız yerlerden 12 ilmek takarak alt bedeni örüyoruz.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

31- ÇİÇEK İŞLEMELİ YAPRAKLI BEBEK YELEĞİ

Yeleğimiz küçük bir yelek 4 veya 5 aylık bebekler için. Yelek oldukça şirin bir yelek ve büyüdükçe şirinliğini kaybediyor. İşte bu yüzden en fazla 1 veya 1,5 yaşa kadar büyütmenizi tavsiye ederim. 1 tane 100 gramlık bebe ipi tam yetiyor. 3 numara şiş kullandım.

Yelek yakadan başlanıp bütün olarak örülüyor. Örülüp bittikten sonra üzerine işlemesi yapılıyor. Eğer isterseniz işeme yerine hazır satılan çiçeklerden alıp dikebilirsiniz veya nazar boncuğu dikebilirsiniz. Yaprakların bitim yerine saten kurdele ile fiyonk yapabilirsiniz. Yelek 3 düğmeli olarak yapılıyor.

Yeleği büyütmek isterseniz yaprakların orta kısmındaki artırma yerlerini daha fazla yapabilir veya yaprak sayısını çoğaltabilirsiniz. Yaprakların arasındaki haroşaların sayısını da artırarak büyütebilirsiniz.Yeleğe 74 ilmekle yakadan başlanarak 5 sıra haroşa örülüyor. Yelekte 6 yaprak var ve her yaprağın arası 8 ilmek haroşa yapılıyor.

8 ilmek haroşa bir düz bir dola bir düz bir dola ve bir düz şeklinde yaprağı örüyoruz ve araya tekrar 8 ilmek haroşa yapıyoruz. Arka yüzden ilmekleri olduğu gibi örüyoruz. Ön yüze geçince 8 haroşa 2 düz bir dola bir düz bir dola ve 2 düz olarak sıra sonuna kadar örüyoruz. Artırma yerleri 5 tane oluncaya kadar bu şekilde devam ediyoruz. Artırma yeri 5 tane olunca yaprağın her iki kenarından birer ilmek keserek yaprağı kapatmaya başlıyoruz.

Yaprak 3 ilmek kalınca ilk sırada yaptığımız gibi ikinci yaprağı oluşturmaya başlıyoruz. Yapraklar 2 taneye tamamlanınca ön 33 ilmek kol 47 ilmek arka 58 ilmek olarak ayırıyoruz. Yapraklar 4 sıra olunca yaprakları bir ilmeğe düşürüp bitiriyoruz ve kalan kısmı haroşa olarak devam ediyoruz.

27 sıra haroşa yaptıktan sonra örgüyü bitiriyoruz. Bu verdiğim ölçü ile 1 tane 100 gramlık ip bitiyor. Eğer biraz daha uzun örmek istiyorsanız o zaman ikinci ipi de almayı unutmayın. En çok ilgi gören renk krem rengi oldu. Üzeri şeker pembesi ve açık yeşil işlemeli.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

32- FİYONKLU KIZ BEBEK YELEĞİ

Bu modeli ilk gördüğümde fiyongu nasıl yeleğe tutturacağımı biraz düşündüm ve fiyongu örüp diktikten sonra arkasına iki tane düğme dikip yeleğin yaka kısmına koyduğum ilik evine düğmeleyerek tutturmaya karar verdim.

Orta kalınlıkta bir ip ve 3 numara şiş kullandım. Yaklaşık 100 gramlık bir tane ip gitti. Örgüye arkadan başlanarak ön parçalarıyla birlikte bütün olarak örülüyor. Arka parça 80 ilmekle başlanıp yaklaşık 4 cm kadar pirinç örülüp üzerine düz örgü olarak devam edildi.

Daha sonra koltuk kısmına gelince örgünün her iki tarafından ilmek artırılarak kol kısmı oluşturuldu. 5 4 3 2 1 1 1 şeklinde örgünün her iki tarafından ilmek artırılarak kola kısmı örüldü. Kol kısmının her iki tarafı da 11 ilmek pirinç olarak örüldü. Kol boyu uzunluğu 9 cm oldu.

Arka parçanın bitmesine yaklaşık 4 cm kalınca 45 ilmek pirinç olarak örüldü ve 4 cm olunca iki kenardan 11 ilmek ayrılıp ortada kalan 23 ilmek yaka oyuntusu olarak kesildi. Daha sonra ilk ön parça örülmeye başlandı. Ön parçanın her iki kenarı 11 ilmek pirinç olarak örüldü. 9 cm olunca 1 1 1 2 3 4 5  ilmek kol kesintisi yapılacak.

Yakada yeterli uzunluğa gelince 11 ilmek daha artırılarak 22 ilmek yaklaşık 4 cm kadar pirinç örülüp daha sonra kenarda kalan 11 ilmek pirinç olarak örülecek. Yaka kısmına bir tane fiyonk için düğme deliği yapılacak. Sadece ön lastik pirinç olacak örgünün diğer tarafı düz olarak örülecek.

Arka parça ile aynı uzunluğa gelince etek kısmı tekrar pirinç örgü yapılıp kesilerek örgü bitirilecek. Aynı işlemi diğer ön parça yada yapacağız. 50 ilmek başlayıp 5 cm kadar pirinç örüp fiyonk yapacağız.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

33- ARABALI BEBEK YELEĞİ

Örgüye yeni başlayanların kolaylıkla yapabileceği ve beğeneceğinize emin olduğum bir model anlattım.Üzerindeki araba figürünü başka yerler dede kullanabilirsiniz. Kız bebekler için çiçekli bir model yaptım erkek bebekler içinde arabalı bir model yaptım.

Aynı yeleği hem kız bebek için hemde erkek bebek için yaptım ve sizlere fikir olsun diye paylaştım. Yelek arkadan başlanıp bütün olarak örülüyor. Orta kalınlıkta bir ip ve 3 numara şiş kullandım.100 gramlık bir ip yeterli oldu. Arkaya 70 ilmekle başladım haroşa olarak bir karış dört parmak uzunluğunda ördüm.

Daha sonra 23 ilmek ön parçalar 24 ilmek yaka oyuntusu kestim. Ön parçayı ayırdıktan sonra 24 sıra haroşa ördüm ve 2 ilmek bir tarafa 22 ilmek bir tarafa ve bir ilmekte düz olarak ortada devam edecek. Ortada devam eden düz ilmeğin yanından artırmalarımız 16 tane oluncaya kadar devam ediyoruz.

Daha sonra diğer ön parçayı örerek bitiriyoruz. Araba figürünü ise 15 tane zincir çekerek 4. zincire batıp üçlü trabzanla dolduruyoruz. Daha sonra üst sıraya geçerek tekrar üçlü trabzan yapıyoruz.

Üst sıraya geçince 2 tane sıkı iğne örüyoruz ve 4 zincir çekip bir tane üçlü trabzan yapıyoruz. 4 zincir çekip örgüye batarak ilmeği sabitliyoruz.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

34- YAPRAK ROBALI KARNIBAHAR MODELİ BEBEK YELEĞİ

Ajurlu modeller içinde vazgeçilemeyen ilgi çeken bir görüntüsü var. Video biraz uzun olduğu için ikiye bölmek zorunda kaldım. İlk videoda yaka kısmı ikinci videoda alt beden kısmını anlattım.

Beğeneceğinizi düşündüğüm bu modeli mutlaka yapmanızı tavsiye ederim. Bir püf noktası daha vereyim. Bu tür ajurlu örgüler biraz toplar onun için örgünüz bitince elinizle düzelterek yatağınızın altına koyun.

En az bir gece orada bekletin ve göreceksiniz ki örgünüz doğal bir şekilde ütülenmiş gibi duracaktır.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.

35- KAPŞONLU BEBEK HIRKASI

Tek parça halinde  örülen kapşonlu bebek hırkasının tam anlatımlı videosunu sizler için hazırladım. Örgüye kapşonundan başlanıyor. 96 ilmekle başlanıyor. Arka yüzden bütün ilmekler ters örülüyor. Ön yüzdende bütün ilmekler düz olarak örülüyor bu şekilde dört sıra yapılacak.

Model örgünün ters yüzünde kuruluyor. Dört sıra sonra arka yüze gelince bir ters bir düz olarak model kuruluyor. Ters ilmekler normal örülürken düz ilmeklerin bir alt sırasına batılıyor. Sıra sonuna kadar bu şekilde devam ediyoruz.

Ön yüze gelince aynı şekilde tersler normal olarak örülürken düz ilmeklerin bir alt sırasına batırılıyor. Arka yüzde bütün  ilmekler terse çevriliyor. 4 sıra ön yüze düz arka yüzde ters ördükten sonra model tekrar arka yüzde kuruluyor.

Yaklaşık bir karıştan iki parmak kadar fazla ördükten sonra iki kenarından 6 ilmek artırıyoruz. 5 sıra haroşa örüyoruz. Örgümüz orta kalınlıkta bir ip ile 3 numara şiş kullanılarak örülmüştür. Yaklaşık 3 tane ip gitmiştir.

RESİMLERE TIKLAYINCA VİDEOYA GİDER.


Sponsorlu Bağlantılar


Sosyal Paylaşım

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir